Wajah Anugerah Ilahi

Wajah Anugerah Ilahi
76 orang tengah skodeng belog ni ^^

Chatting Time People!

Hidayah Nazri

Sunday, October 12, 2014

Obsesi dengan KPOP?


Haha apa yang korang rasa bila baca tajuk ni?
Mesti ada yang pikir aku nak bash KPOP kan
hehe

Well, no offense to those who love KPOP
Aku pon minat KPOP gak
But aku tak suka digelar kpopers

Nak tau sebab apa?
Sebab kpopers tu bagi orang yang:

- Hidupnya KPOP
- Makannya KPOP
- Tidurnya KPOP

Aku akui, aku memang kaki layan KPOP
and ni antara situasi yang selalu berlaku kat aku:


SITUASI 1

Me:
*bukak lagu KPOP

Friend:
Tak habes-habes ko dengan kpop ko tu

Me:
Salah ke aku dengar, muzik tu universal what?

Friend:
Banyak lagi la lagu len nak dengar, ko paham ke
apa dia cakap?

Me:
Memang banyak lagu ley dengar.
Ko igt aku hanya layan kpop je ke?
*bukak playlist, pasang lagu ni lagu torbaekk

Friend:
........


SITUASI 2

Me:
*menyanyi
Chyeodabojima geureon nuneuro
Saranghaesseul ppuniya ppuniya urin

Friend:
Lagu apa yang ko nyanyi tu?

Me:
kpop

Friend:
Oooooo Gangnam Style ea....

Me:
Engkau semua kpop ko cakap Gangnam Style


SITUASI 3

Friend:
Wey, ko ade koleksi kpop baru tak?

Me:
Ade je, ko nak apa?
*bukak external

Friend:
Tak ada pon dalam external ko ni

Me:
Bute ke apa ko ni? Ni yang berlambak kt folder ni amendenya

Friend:
Ni lagu.. Aku nak drama

Me:
@#$%!


-----------------------------------------------

Kadang-kadang aku nak tergelak bila
orang dok refer KPOP as everthing
yang related dengan K-entertainment
Tak kisah la, drama ke
variety show ke, skits ke

Untuk yang asek refer semua hiburan dari Korea
sebagai KPOP, try baca ni dulu


Arraseo?
Tapi bukan salah diorang pon,
sebab diorang bukan layan sangat KPOP ni

Back to the tittle,
napa aku pilih nak cita pasal KPOP ni
Ni sebab ade sorang kawan aku ni
Dia tanya kat aku
"Apa yang ko suka sgt dgn korea ni?"

Hmm soklan cepu cemas ko ni
wat ak cemas dan cuak nk jawab
(hahaha)

Kalo nak ikutkan sejarah hidup ni
Aku dulu tak minat pon entertainment
dari Korea ni

Yang memulakan kisah bila aku mula
minat ialah masa tahun 2004
(masa tu sekolah menengah)
Masa tu Malaysia memang tengah
dilanda gelombang K-Drama

*Kisah 4 musim
-Winter Sonata
-Summer Scent
-Autumn in My Heart
-Spring Waltz

Tapi 1 pon x lekat kat hati aku
sebab dulu aku layan drama Taiwan.
Sampai la satu hari tu aku bosan sangat
tak tahu nak buat apa, so aku join la
mak aku dengan adik aku layan drama Korea

Masa tu 8TV tayang cite Full House.
Da la episod akhir masa tu, baru aku terhegeh-hegeh
nak tengok. Sekali tersuka la plak dengan cite tu.
Guess what? Aku mula layan cite len lak lepas tu
(My Girl, My Sassy Girl Chunyang, Lawyers etc)

Start dari masa tu, aku mula layan lagu Korea,
drama Korea, variety show Korea etc
Sampailah ke hari ini.....
Kat bawah ni antara koleksi latest yang aku ada:


LAGU
2PM - Go Crazy (album ni ade juga yang Japanese version
dan juga remix version)

Ailee - Don't Touch Me (congrats Ailee sbb menang #1 kat MCD!)

Song Ji Eun - Don't Look At Me Like That (haa lirik yang kt entry atas tadi tu
lagu ni la, bagi yang suka lagu ballad, memang recommend sangat lagu
ni kat korang ^^)

SoYou, Kwon Soonil, Park Yongi (Urban Zakapa) - The Space Between (lepas lagu Some,
SoYOu kua lagu ni plak.. Totally fall in love dengan lagu ni!)

Super Junior - Mamacita (aku agak pelik dengan konsep SUJU
sekarang, tp guess what? SUJU is SUJU haha)

T-Ara - Sugar Free (sapa suka lagu techno, memang ley layan
la lagu ni. Da la ade album remix khas dengan 12
buah lagu remix *aiyoo mati)

Teen Top - Missing (lagu ni memang jammig song aku la. Dengan
suara emotional Niel dan suara meruntun jiwa Chanjo, aku
memang akan keep repeat this song again and again)



DRAMA

Blade Man (KBS) - Cite ni masih dalam tayangan di Korea.
Dalam simpanan aku pon baru sampai episod 8. Reason
amik sebab ade Lee Dong Wook hehe

It's Okay, That's Love (SBS) - Cite ni baru je abes tayangan
di Korea bulan 9 aritu. Storytelling yang len dari yang len
dan pelakon-pelakon dia sangat berjaya membawa watak
masing-masing especially Jo In Sung, Gong Hye Jin,
Lee Kwang Soo dan Do Kyungsoo (EXO).

My Lovely Girl (SBS) - Cite ni ganti cite It's Okay, That's Love.
Pon masih dalam tayangan di Korea.
For sure sebab utama aku tengok sebab Rain. Ni 1st drama
dia lepas keluar dari army. Anticipated for his acting!


(Untuk yang drama ni, hanya It's Okay, That's Love je yangboleh korang download full, sebab yang lagi 2 drama
masih x cukup link. Kalo nak link, komen kt bawah!)



FILEM

Good Friend (2014) - Cite dia pasal 3 sekawan yang
menempuh pahit manis dalam kehidupan.
Camne diorang nak remain persahabatan diorang
dengan segala pergolakan ni? Try la tengok.

Mourning Grave (2014) - Cite ni pasal sorang budak laki
yang boleh tengok hantu. Dari poster pon korang
dah boleh agak camne cite dia kan? Bagi yang suka
tengok horror movie, try la tengok cite ni!





(Untuk dua filem ni, da boleh download dengan HD version #yippie.
Tapi bagi orang yang tak boleh tengok movie tanpa
subtitle, korang kena tunggu la ea, sebab cite-cite ni baru je release
so subs lom kua lagi)



---------------------------------------



In generally, tak salah pon bagi orang yang minat
dengan entertainment Korea ni. X kisah la KPOP ke,
K-Drama ke, K-Variety ke. Kan hiburan itu bersifat universal?
Sama la macam orang yang asek dengar lagu English,
tengok drama pon English and even speaking for
berhabuk English...



X semestinya mereka lupa asal usul mereka.
bila layan entertainment luar negara.
When it comes to INTEREST, we realize that
EVERYONE is DIFFERENT.



Jadi diri korang sendiri and kalo kene bash ke
sebab korang kpoppers or else, just remember that
it's your attitude that reflect yourself, okay?



Salam XOXO dari aku tok korang. Nanti kalo ade
masa aku buat entri len pulak ye... Anything tu ask,
simply put your comment below! ^^



4 comments:

Qila_L said...

Kite pon tgh layan My Lovely Girl jugak hehe. Lama jugak la awak layan korea ya

Aku Penghibur said...

hahahaaa good entri.. minat sikit2 je

Faz Ariffen said...

terexcited pulak membaca. best2☺

- hIdayAh naZri - said...

Hehehe acik, tau sangat dah tu minat yang siapa hehe

Thanks Faz. Saya pon terexcited menulis gak, smpai panjang berjela hehe